MUSIM PARTI BERBALAH

tok_guru_nik_aziz

Kalau boleh saya tidak mahu lagi menulis hal-hal politik. Saya kena fokus dengan tema tulisan saya. Namun didesak kawan yang asyik duduk berbincang benda yang sama berulang-ulang. Ubah topik pun ‘landing’ ke topik yang sama – Tuan Guru Nik Aziz (TG) & EGM-nya.

Antara buah kata yang lazim ketika membahas isu ini, “Tak patut TG Nik Aziz keluar statetment macam tu – tambah pecah ada – Dah mula orang hilang respect dengan TG – Dah sampai masa TG Nik Aziz berundur – Ada orang cucuk TG – TG Nik Aziz menyebelahi geng liberal – PAS yang kuat dan jadi lemah” dan seterusnya. Saya faham kenapa begitu sekali concern orang kita dengan PAS, PAS parti Melayu ke-2 terbesar dan barang diingat PAS adalah parti Islam TERBESAR di Malaysia. Itu pasti. Maka, pecah 2 bukan solusi terbaik. Moga tidak jadi sperti PLO – pecah dua jadi HAMAS dan Fatah.

Malas rasanya nak buat ulasan, nak memandai-mandai (tapi dah terlajak borak). Ini musim parti besar berbalah – itu aje komen saya bila ditanya. UMNO pun pecah juga ribut-ribut cuma sekarang dah reda – esok lusa belum tentu, MIC sampai sekarang tak reda-reda, MCA macam dah ok tapi masih ada kata nista di belakang. Cuma MCA menunjukkan kematangan dalam politik. PKR baru tadi nampak pecah bermula di Sabah. Bottom line, krisis memang ada dalam politik semua disebabkan kuasa ( cuma dalam UMNO ada satu lagi faktor fulus yang banyak ).

Bagi yang matang menilai ini perkara biasa dan boleh jadi luarbiasa, bergantung sisi mana yang kita lihat – ia amat bergantung pada persepsi. Ini adalah cabaran. Cabaran menerajui parti Melayu-Islam. Rencam dan renyah. Ia menguji kredibiliti kepimpinan bagaimana mereka harus tangani. Barangkali benar ini satu proses pemutihan atau pembersihan, atau proses muhasabah prinsip perjuangan. Mana yang perlu didahulukan parti, kawan atau prinsip perjuangan. PAS tetap saya sokong kerana tanpa ragu tetap teguh pegang perjuangkan al Quran dan Sunnah, mengangkat martabat ulama ‘at par’  dengan  umara’ bahkan lebih tinggi. Jika itu dikesampingkan atau jatuh no.2 maka, jangankan saya orang lain akan turut cemuh dan tawar hati. Kekuatan PAS pada prinsip perjuangan – menjunjung tinggi Islam.

Taktikal dan strategi jatuh no. 2 dan 3. Sebab kemenangan adalah milik Allah. Ia hanya ‘asbab’ bagi sebuah kemenangan. Allah boleh bagi kemenangan dengan pelbagai cara – tidak semestinya pandai strategi, kawan dengan orang hi-profile, kawan dengan orang banyak duit. ‘Politik jaga hati’ adalah politik murahan yang berbahaya. Politik hanyalah front page sebuah perjuangan inner page adalah prinsip. Front page boleh berubah boleh datang dan pergi. Jangan takut hilang kawan dalam perjuangan, jangan takut hilang jawatan – bukankah nabi pernah menghadapi krisis demi krisis, dalaman dan luaran antaranya; bila ditawarkan semua habuan dan jawapan nabi jika matahari diletakkan di sebelah kanan ku dan bulan diletakkan di sebelah kiri ku, nabi tidak akan mengubah prinsip perjuangan – tidak ada kompromi dengan prinsip. 

Barangkali analogi itu tidak menyangkut soal isu perbalahan ini.

Siapa musuh, siapa kawan. Inilah isu di balik tribulasi Pakatan. PAS berada dalam dilemma ini. TG Nik Aziz melihat UMNO adalah musuh, maka tim yang dikatakan pro Perpaduan melihat lebih jauh dari itu. Maka hadis orang mukmin tidak akan dipatuk ular dalam lubang yang sama diguna untuk UMNO sementara tim yang satu lagi guna untuk musuh yang lebih besar – barangkali, itulah telahan saya. Musuh Islam banyak yang jelas disebut dalam al Quran Yahudi dan Nasrani, kerana mereka tidak akan duduk diam sehingga kita menurut jejak langkah mereka. UMNO masuk kategori mana? Yang harus diperangi UMNO bukan ‘batang tubuh’ UMNO tetapi fahamannya. Budaya UMNO menyebabkan ia menganut faham material melampau. Obses dengan politik wang dan kuasa. Tetapi bagi entiti yang dibayangi Yahudi dan Nasrani yang sukar dicerakinkan DNA-nya, sukar nak ditelah bahayanya – maka lebih baik berwaspada dari menyerah segala. Golongan ulama, pendakwah dan pejuang kena faham. Melihat isu ini dari semua sisi. Ini bukan soal memerintah sebuah negara dan negeri tetapi melangsungkan kesinambungan sebuah perjuangan, wallahu’alam [full stop]

2012 ‘IS COMING’… SUDAHKAH ANDA BERSEDIA? (versi terkini)

2012-movie-poster

BAGAIMANA AGAKNYA KERAJAAN DUNIA MENYIAPKAN 6 BILLION PENDUDUK BUMI MENGHADAPI KEHANCURAHN DUNIA…?

MEREKA TIDAK MELAKUKAN APA-APA…!

JIKA ANDA MENCARI JAWAPANNYA,

TEMUI DALAM KARYA = 2012: DI AMBANG AMARGEDDON

arahan

M Nurani Maarif  [ penulis & ‘pengarah’ genre underground yang prolifik ]

2012 bukan sekadar angka tetapi dipercaya sebagai tahun petaka bagi sesetengah komuniti Barat. Igauan ini mahu dikongsi bersama dengan penduduk dunia. Tidak kecuali kita umat Islam. Dunia tanpa sempadan ini telah membenarkan idea pelik semacam ini menerjah masuk tanpa dipelawa. Kita yang sekolah tinggi, universiti, empat thanawi atau paling tidak kenal ‘alif ‘, ‘ba’, ‘ta’ ‘A’, ‘B’, ‘C”- pun termanggu bila dikemukakan hujah sains dan fakta asing , apabila disuakan dengan rajah kosmik dan astronomi yang menjelas fenomena jajaran galaktik. Inikan pula anak kita yang masih hijau, generasi muda yang sibuk dengan ‘pacaran’, pasti mereka terkinja melihat sedutan wayang dan youtube 2012 yang mengujakan. Hentaman meteor, balikan tsunami mega, super storm – it’s cool kata mereka. But wait that is not the issue, it is your believe your son. Pada siapa akan engaku pertaruhkan harapan ….

Barangkali generasi anak remaja kita belum cukup bersedia dengan propaganda Holywood bersama hidden agenda-nya. Disebalik mengaut keuntungan dari ‘marketing ploy’  tanpa locus standi ini, mereka meracuni pemikiran dengan idea aneh dan pelik. Menyuntik elemen seram dan panik. Berselindung di balik fakta misteri. Mahu tidak mahu fenomena ini sedang menjengah masuk dalam lingkungan kita. Menghalang bukan solusi dan tidak akan jadi penyelesaian terbaik. Nah, justeru SIAPKAN BENTENG AQIDAH untuk anda dan keluarga anda. Itlah saranan dibalik penulisan 2012: Di Ambang Amargeddon. Tambahkan ilmu dan kefahaman, perkuatkan iman dan tingkatkan amalan. Kita sedang berada di Ambang Amargeddon – fitnah terbesar akhir zaman. Itu telahaan saya. Anda bebas untuk tidak mempercayainya. It is free world anyway, your choice is your destiny!

Di sana, di Barat sudah ada wacana dan diskusi melibatkan para sarjana, tokoh ilmuan dan doktor Phd, membincangkan fenomena 2012 secara serius. Apakah ia benar-benar nyata – hakikat atau igauan semata-mata? Apakah ada fakta dan hujah sains yang mendokong fenomena ini? Bagaimana pula dengan hujah agama bersumber dari al Quran dan Sunnah? Jika diberi pilihan antara hujah sains dan agama anak remaja kita akan memilih yang mana agaknya? Maka itu ‘concern’ saya – kerana itu saya teruja untuk menulis, menimbal balik hujah-hujah yang kelihatan decent.

Apakah sikap kita selaku muslim-mukmin. Apakah kita akan percaya dalam senyap seperti mempercayai mitos dan khurafat yang lain (jenglot dan keliwon). Belum cukupkah segala kepercayaan khurafat dan tahyul masyarakat Melayu ini, apakah kita mahu mengimport kerpercayaan versi baru. Bersediakah kita dan keluarga serta seluruh ahli masyarakat menahan mehnah baru yang menggetirkan? Jika benar kerajaan dan kuasa dunia tidak melakukan apa-apa (seperti yang diungkap dalam tag-line trailer) maka apa harapan kita?

Bagaimana seharusnya kita menagani isu dan fenomena 2012?

Jika ia benar bagaimana?

Apa yang mereka ramalkan? ->>> hentaman Meteor sehingga mencetus ledakan nuklear+++ kemunculan planet X-Nibiru sehingga mengubah atmosfera bumi+++ tsunamiMega sehingga menjungkar balik sebahagian daratan +++ super storm melanda dan memusnah+++jajaran galaktik=Amargeddon…

SIAPA THE SHINING ONE…???

klik di sini >>> http://www.diagnosis2012.co.uk/1.htm  info hampir lengkap tentang 2012  jangan tunggu just klik ..kembara anda bermula

  Nantikan KARYA BLOKBUSTER 2012 : DI AMBANG AMARGEDDON ARAHAN & IDEA Muhammad Nurani Maarif.. akan datang – somewhere in Disember before 2012.

 2012-b